Połącz Gmail i Kalendarz Google, aby Dvina mogła pracować na podstawie Twojej poczty i harmonogramu. Dvina może odpowiadać na pytania o wiadomości i spotkania, zauważać zmiany i przygotowywać kolejne kroki.
Co potrafi Dvina
W Gmailu
- Wyszukiwać i czytać Twoje wiadomości oraz historię rozmów, a także odpowiadać na pytania na ich temat.
- Podsumowywać otrzymane wiadomości, na przykład na prośbę „Podsumuj dzisiejszą pocztę w Gmailu” lub „Co wymaga mojej uwagi w Gmailu?”.
- Przygotowywać wersje robocze odpowiedzi do sprawdzenia.
- Wysyłać wiadomości po Twoim zatwierdzeniu.
- Informować Cię o ważnych nowych wiadomościach za pomocą jednej krótkiej karty zamiast stosu powiadomień.
Gdy dodasz zapisaną wiadomość e-mail do swojej Biblioteki jako plik .eml lub .msg, każdy jej załącznik, na przykład PDF lub arkusz kalkulacyjny, staje się osobnym dokumentem w tym samym folderze. Dvina odczytuje je tak jak inne dodane pliki, więc możesz je wyszukiwać i zadawać pytania na ich temat. Obrazy umieszczone w treści wiadomości, na przykład logo w podpisie, są pomijane.
Z Kalendarzem Google
- Odczytywać Twoje wydarzenia i dostępność oraz odpowiadać na pytania takie jak „Kiedy mam kolejną rozmowę z Sarah?”.
- Pomagać Ci planować spotkania i porządkować harmonogram.
- Dodawać lub zmieniać wydarzenia po Twoim zatwierdzeniu.
- Informować Cię o zmianach w wydarzeniach.
Dvina ma wspólny wgląd w Twoją pocztę, kalendarz i czaty, więc może łączyć informacje z tych źródeł. Na przykład może powiązać Twoją wypowiedź na czacie, właśnie otrzymaną wiadomość i spotkanie w kalendarzu, a następnie przygotować kolejny krok jeszcze przed spotkaniem.
Uprawnienia
Dvina odczytuje dane z Gmaila i Kalendarza Google bez pytania o zgodę, aby odpowiadać na pytania i przygotowywać pracę. Każde działanie, które coś zmienia, czeka na Twoją decyzję:
- Odczyt: Wyszukiwanie i czytanie Twoich wiadomości, wątków i wydarzeń odbywa się bez pytania o zgodę.
- Zapis: Przed utworzeniem lub zmianą czegoś, na przykład wersji roboczej lub wydarzenia, pojawia się karta zatwierdzenia. Wybierasz Zezwól lub Odrzuć.
- Wysyłanie i usuwanie: Wysłanie wiadomości do kogoś i trwałe usunięcie wymagają zgody za każdym razem. Karta informuje o tym, na przykład Wysyła, pyta za każdym razem, i nie udostępnia opcji Zawsze zezwalaj.
Jeśli masz połączone więcej niż jedno konto Google, karta zatwierdzenia pokazuje, z którego konta korzysta Dvina, na przykład Od: i dane konta.
Ważne
Nic nie zostanie wysłane do innej osoby ani trwale usunięte, dopóki nie wybierzesz Zezwól.
Jak połączyć
- Otwórz Ustawienia i wybierz Aplikacje.
- Wybierz Przeglądaj aplikacje…, a następnie znajdź Gmail lub Kalendarz Google.
- Wybierz Połącz.
- Zaloguj się na swoje konto Google i zezwól na dostęp.
- Gdy Dvina poinformuje, że aplikacja jest połączona, wszystko jest gotowe. Powtórz te kroki dla drugiej aplikacji.
Możesz też połączyć obie aplikacje podczas konfiguracji, w kroku Aplikacje.
Aby dodać drugie konto Google, na przykład służbowe, przejdź do Ustawienia › Aplikacje, wybierz aplikację, a następnie Dodaj konto…. Użyj opcji Zmień nazwę, aby nadać nazwę każdemu kontu, oraz Ustaw jako domyślne, aby wybrać konto, z którego Dvina korzysta w pierwszej kolejności.
Wskazówka
Aby wybrać, o jakich zmianach Dvina ma Cię informować, otwórz stronę aplikacji w sekcji Aplikacje i wybierz Powiadomienia. Aby Dvina przestała zauważać, co dzieje się w aplikacji, wyłącz opcję Dvina zauważa, co dzieje się w Gmailu na tej samej stronie.
Prywatność
- Dane z połączonych aplikacji nigdy nie są używane do trenowania modeli AI.
- Odczytywane są tylko dane potrzebne do realizacji Twojej prośby.
- Dane osobowe, takie jak numery kart i adresy, są maskowane, zanim trafią do AI.
- Twoje dane są szyfrowane podczas przesyłania.
Odłączanie
- Otwórz Aplikacje w swojej Bibliotece i wybierz Gmail lub Kalendarz Google.
- Wybierz Odłącz Gmail lub Odłącz Kalendarz Google, a następnie wybierz Odłącz, aby potwierdzić.
Dvina przestanie odczytywać dane z tej aplikacji. Dane pobrane wcześniej pozostaną, a aplikację możesz połączyć ponownie w dowolnym momencie. Aby odłączyć jedno konto Google i zachować połączenie z pozostałymi, przejdź do Ustawienia › Aplikacje, wybierz aplikację, a następnie wybierz Odłącz w menu tego konta.