Dvina ma własny serwer MCP. Połącz klienta MCP, takiego jak Claude Code, ChatGPT lub Cursor, aby ta aplikacja mogła w Twoim imieniu przeszukiwać Dvina, odczytywać Twoje dokumenty i pamięć oraz dodawać notatki, zadania i przypomnienia.
Zanim zaczniesz
Potrzebujesz adresu serwera:
https://api.dvina.ai/mcp
Jeśli Twoja firma korzysta z Dvina na własnych serwerach, użyj firmowego adresu API Dvina z /mcp na końcu. Poproś administratora o ten adres.
Serwer używa Streamable HTTP. Jeśli klient pyta o sposób transportu, wybierz HTTP.
Połącz klienta
Claude Code
W terminalu uruchom:
claude mcp add --transport http dvina https://api.dvina.ai/mcpUruchom Claude Code, wykonaj polecenie
/mcp, wybierz dvina i zaloguj się do Dvina.
ChatGPT
- Otwórz miejsce w ChatGPT, w którym można dodać serwer MCP.
- Wpisz
https://api.dvina.ai/mcpjako adres serwera i wybierz OAuth, jeśli pojawi się pytanie o sposób logowania. - Zaloguj się do Dvina, gdy ChatGPT o to poprosi.
Cursor
- Otwórz miejsce w Cursor, w którym można dodać serwer MCP.
- Dodaj serwer o nazwie
dvinaz adresemhttps://api.dvina.ai/mcp. - Zaloguj się do Dvina, gdy Cursor o to poprosi.
Nie potrzebujesz identyfikatora klienta ani jego sekretu. Klient rejestruje się w Dvina przy pierwszym połączeniu.
Zaloguj się
Serwer MCP Dvina loguje Cię przez OAuth w przeglądarce:
- Zaloguj się do Dvina tak jak zwykle.
- Jeśli należysz do więcej niż jednego obszaru roboczego, wybierz jeden w sekcji Wybierz obszar roboczy, a następnie wybierz Kontynuuj. Klient działa tylko w tym obszarze roboczym.
- W sekcji Autoryzuj dostęp sprawdź nazwę aplikacji, a następnie wybierz Zezwól na dostęp. Wybierz Odmów, jeśli jej nie rozpoznajesz.
Klient pozostaje połączony, więc nie musisz logować się za każdym razem.
Co może robić klient
Klient widzi narzędzia Dvina i korzysta z nich, gdy wymaga tego Twoja prośba:
| Obszar | Co może zrobić klient |
|---|---|
| Wyszukiwanie | Przeszukiwać jednocześnie czaty, dokumenty, pamięć i świat. |
| Pamięć | Wyświetlać listę plików pamięci i je odczytywać, dodawać nowe lub zmieniać istniejące. |
| Świat | Wyświetlać listę tematów, pokazywać, co Dvina wie o danym temacie lub dowolnej innej rzeczy, oraz wyświetlać listę wpisów w Twoim kanale. |
| Dokumenty | Wyświetlać zawartość biblioteki, odczytywać ją i przeszukiwać, tworzyć notatki i foldery, przesyłać pliki oraz zastępować i przenosić dokumenty, zmieniać ich nazwy lub przenosić je do kosza. |
| Płótna | Wyświetlać listę płócien i je odczytywać, tworzyć płótna lub przeredagowywać strony. |
| Zadania i cele | Wyświetlać listę zadań i odczytywać, co zrobiły, uruchamiać zadania lub zadania realizujące cel, zlecać zadaniu dodatkową pracę lub je zatrzymywać. |
| Zaplanowane wiadomości | Wyświetlać ich listę, planować jednorazowe lub cykliczne wiadomości i przypomnienia albo je anulować. |
| Agenci i umiejętności | Wyświetlać listę agentów i umiejętności oraz je odczytywać, tworzyć agentów, dodawać umiejętności lub zmieniać jedne i drugie. |
| Projekty | Wyświetlać listę projektów oraz folder projektu i jego ostatnie zadania. |
| Udostępnianie | Sprawdzać, kto ma dostęp do elementu i co inni Ci udostępnili, oraz przyznawać lub odbierać komuś dostęp. |
| Ustawienia | Wyświetlać Twoje preferencje oraz włączać lub wyłączać pamięć. |
Klient nie może niczego trwale usuwać, otwierać publicznych linków, łączyć ani odłączać aplikacji ani zmieniać ustawień administracyjnych lub rozliczeniowych.
Zatwierdzaj zmiany
Działania klienta podlegają tym samym zasadom co wszystkie inne działania w Dvina:
- Odczytywanie odbywa się bez pytania o zgodę.
- Dodawanie nowych elementów, takich jak notatka, plik pamięci czy zadanie, odbywa się bez pytania o zgodę. Nigdy nie zmienia istniejących elementów.
- Zmienianie lub usuwanie elementów, na przykład przenoszenie dokumentu do kosza, przeredagowywanie strony płótna, zatrzymywanie zadania czy udostępnianie elementu, wymaga wcześniejszej zgody. Klient pokazuje podsumowanie zmiany przygotowane przez Dvina, a Ty ją zatwierdzasz lub odrzucasz. Jeśli ją odrzucisz, nic się nie zmieni.
Informacja
Jeśli klient nie może poprosić Cię o potwierdzenie, Dvina nie wprowadzi zleconej przez niego zmiany. Zamiast tego wprowadź zmianę w aplikacji Dvina lub użyj klienta, który może poprosić o potwierdzenie.
Twój dostęp i zasady Twojej firmy
Klient działa w Twoim imieniu i ma taki sam dostęp do informacji i działań w Dvina jak Ty:
- Działa tylko wtedy, gdy nadal należysz do obszaru roboczego, i tylko w zakresie dozwolonym przez Twoją rolę.
- Jeśli administrator wyłączy funkcję, na przykład przesyłanie plików, klient też nie może z niej korzystać.
- To, co klient dodaje lub zmienia, podlega zasadom ochrony danych Twojej firmy, tak jak w aplikacji.
- To, co dodaje lub zmienia, jest zapisywane w Twoim dzienniku audytu jako działanie asystenta w Twoim imieniu, wraz z informacją o kliencie, z którego pochodzi.
- Jego działania wliczają się do Twojego zużycia i podlegają Twoim zwykłym limitom.
Połącz się za pomocą klucza API zamiast OAuth
W planie Enterprise klient może połączyć się za pomocą osobistego tokenu dostępu zamiast logowania. Użyj tej metody w przypadku klienta, który nie może zalogować się przez OAuth, lub skryptu.
- Otwórz Ustawienia i wybierz Dostęp do API.
- W sekcji Osobiste tokeny dostępu wybierz Utwórz token.
- Wpisz Nazwę, wybierz Dostęp i termin Wygaśnięcia, a następnie wybierz Utwórz token.
- W sekcji Skopiuj swój token skopiuj token. To jedyny moment, w którym jest wyświetlany.
Wybierz dostęp, którego potrzebuje klient:
- Tylko odczyt: klient widzi tylko narzędzia służące do odczytu. Może przeszukiwać i odczytywać Twoje dane w Dvina, ale nie może niczego dodawać ani zmieniać.
- Odczyt i zapis: klient widzi wszystkie narzędzia, a zmiany nadal wymagają Twojego zatwierdzenia, tak jak przy OAuth.
Prześlij token w nagłówku Authorization, po Bearer. Na przykład w Claude Code:
claude mcp add --transport http dvina https://api.dvina.ai/mcp --header "Authorization: Bearer <your token>"
W innym kliencie dodaj ten sam nagłówek w miejscu, w którym można ustawić nagłówki dla serwera MCP.
Token działa w Twoim imieniu, w obszarze roboczym, w którym został utworzony, z uprawnieniami Twojej obecnej roli w tym obszarze. Aby go zastąpić, otwórz go w sekcji Osobiste tokeny dostępu i wybierz Wymień…: nowy token zastąpi stary, a stary natychmiast przestanie działać. Aby go unieważnić, wybierz Unieważnij…: wszystko, co z niego korzysta, natychmiast przestanie działać.
Więcej informacji o tokenach znajdziesz na stronie Dostęp do API.